A medvehagyma |
Medvehagyma, az erdők kincse A medvehagyma (Allium ursinum) az egyszikűek (Liliopsida) osztályának, spárgavirágúak (Asparagales) rendjébe, a hagymafélék (Alliaceae) családjába tartozó faj. Nevét arról kapta, hogy a barnamedvék előszeretettel fogyasztják terméseit, és még a föld alól is gyakran kiássák, de hasonlóképp kedvelik a vaddisznók is. Népies nevei:
Évelő növény. A nedves, árnyas erdőkben érzi jól magát, az enyhén savas talajt kedveli. Erősen fokhagymaillatú levelei kora tavasszal jelennek meg, és a nyár közepére elszáradnak. Április-májusban virágzik. Hazánkban főleg a gyertyános, tölgyes vagy bükkös erdők aljnövényzetében nő tömegesen. Március elejétől már látható hajtásai vannak. Tömeges tenyészhelye a Mecsek, ahol legkorábban Orfű környékén, illetve a Misina déli lejtőin jelenik meg. Fő hatóanyaga a fokhagymában is megtalálható allicin. Gyógyhatása megegyezik a fokhagymáéval, azzal a különbséggel, hogy gyógyhatása 8-10x erősebb ! Baktérium-, és gombaölő hatása révén a gyomor és bélrendszer fertőzései ellen alkalmazható. Vastartalma magas. Csökkenti a vérnyomást. Az immunrendszert-erősítő és méregtelenítő hatása miatt fogyasztása tavasszal különösen javasolt. Enyhíti a fejfájást és a szédülést. Leveleit tavasszal, a virágzás előtt szedik, és frissen használják fel, mert szárítva gyógyhatásuk gyengül. Hagymáját a fokhagymáéval azonos módon hasznosítják. A medvehagymát a gyógyszeripar tömegesen gyűjti és használja. Emiatt Európában a kipusztulás szélére jutott. Hazánkban szerencsére jobb a helyzet: a védett helyek kivételével és kellő megfontoltsággal gyűjthető. Leveleit csokrokba összekötve árulják. Magyarországon már évek óta tart újrafelfedezése. A népi gyógyászatban ismert volt, és szívesen használták. A Bakonyban és a Mecsekben évente fesztivált rendeznek áprilisban, hogy megőrizzék mindazt a tudást, amit elődeink ezzel a növénnyel kapcsolatosan ránk hagyományoztak. A Bakonyban élők közül sokan fogyasztják a medvehagymát, és állítják, hogy azért nem betegek sohasem Gyűjtéskor fontos az óvatosság, mivel a medvehagyma könnyen összetéveszthető a – hasonló körülmények között élő – májusi gyöngyvirággal (Convallaria majalis) illetve az őszi kikericcsel (Colchicum autumnale). Mindkét esetben az eredmény súlyos, esetenként halálos mérgezés lehet, mivel az említett két növény levelei emberi fogyasztásra alkalmatlanok. A medvehagyma és a másik két növény közti legfőbb különbség az, hogy a medvehagyma levelei és virágzata is erősen fokhagyma-illatúak, míg a másik két növényé nem. A gyöngyvirág levelei rövidebbek és jelentősen szélesebb, tojásdad alakúak; virágai pedig nem a szár csúcsán, hanem a tő közelében erednek és édes illatúak. A medvehagymáshoz alakban közelebb álló kikericsnek pedig más az élőhelye: a medvehagymával ellentétben füves réteken, napfényes mezőkön nő. A védett területek kivételével hazánkban még nem tiltott gyűjtése. A természetes hazai medvehagyma állomány védelméért érdemes egy-egy tőről csak a levelek felét leszedni, mert így a hagyma virágozhat, és a magok elszórása is biztosított marad. Az allium Ursinumot számos betegségre ajánlják ma is. A magas koleszterin-szint csökkentésére, érelmeszesedésre¸ fertőzések leküzdésére, amelyek a szemet, torkot, fület, légzőszerveket érintik, megfázásra, influenzára. A bélférgek kiűzésére is eredményesen használták. Fogyasztása segíti az emésztést, enyhíti a gyomorpanaszokat, a hasmenést. Étvágyfokozó hatását is megfigyelték. A medvehagyma az emésztőrendszerben antibakteriális hatást fejt ki, fenntarja az egészséges bélflórát. A rossz lehelettől megszabadítja az embert. Segíti a szervezet méregtelenítését. Gyulladáscsökkentő és vértisztító hatású. Hasznos antioxidáns. A máj munkáját segíti. Csökkenti a magas vérnyomást. Magas kéntartalma miatt az enzimek képzésében jelentős szerepet kap, így részt vesz a szervezet természetes tisztító folyamatában. A speciális kénösszetevők segítik a szervezetet megszabadulni a környezeti ártalmaktól, nehézfémektől, tartósítószerektől, gyógyszermaradványoktól. A medvehagyma nagy mennyiségben tartalmaz ajoént, adenozint, vasat, ACE-gátlót. Az ajoén egy telítetlen diszulfid, ami a baktériumok és gombák, a candida-fertőzés ellen nyújt védelmet. Az adenozin fontos az idegrendszer, az alvás és a szívizom működésének szabályozásában. Információközvetítő, gyulladáscsökkentő és természetes fájdalomcsillapító. Kutatók szerint ez utóbbival magyarázható az akupunktúra hatása is, mivel a mélyebb szövetekbe ható inger az agyat arra ösztönzi, hogy fájdalomcsillapító endorfint szabadítson fel. A vérnyomáscsökkentők egy része is ACE-gátló, vagyis azt az enzimet gátolja, amely csökkenti a vesében a víz és a nátrium kiválasztását, így növeli a vérnyomást. A medvehagyma ezért természetes vérnyomáscsökkentő. A növények között a medvehagymának a legmagasabb a természetes kén és adenozin szintje. Hússzor annyit tartalmaz adenozinből, mint a közönséges fokhagyma, ugyanakkor elfogyasztása után nem marad kellemetlen a lehelet. Ráadásul gazdag A- és C-vitaminban is. Sokféleképpen fogyaszthatjuk. Belevághatjuk nyersen az éppen elkészült friss salátába, de készíthetünk belőle levest is.
Telepítése, lombos fák vagy épületek árnyékába célszerű. A természetben, erdei környezetben taláható. Szereti a nedves, ki nem száradó területeket. Dekoratív, összefüggő területet képez, a tavaszi hónapokban. Májusban virágzik, majd visszahúzódik a földbe. Egy család részére célszerű legalább 4-5 cserép hagymát ültetni, hogy ne keljen sokat várni az elszaporodására. Teljesen télálló. 1 cserép 3-4 nagyméretű hagymát tartalmaz. |