Hentesborda | | Hozzávalók: Fejenként 2-3 szelet karaj, olaj, fűszerek, ( bors, erőspaprika) kevés olívaolaj, lilahagyma
| Húsétel
| | beküldő: házisárkány
| Fejenként 2-3 szelet karajt kilkloffolunk, nem túl vékonyra. Kevés olajban nagy lángon hirtelen megsütjük, így bezáródnak a pórusai, benne marad a leve. Szalonnát és sonkát 0,5 cm széles 5-6 cm hosszú csíkocskákra vágva serpenyőben lassan megpirítunk, kevés vizet adva hozzá, smikor már puha, 15-20 dkg csemegeuborkát szintén hasonló csíkokra vágva hozzáadunk. Kb. 10 perc alatt összepárolódik, majd a karajszeleteket is rátesszük a ragura, lassú tűzon össszepároljuk őket, újabb 10-15 percig. Sózni nem kell, fűszerezni azonban igen, kis fokhagymapor, bors, kis erőspaprika, kevés olivaolaj a szaft sűrítéséhez. Tálalás előtt nyers lilahagyma karikákat teszünk dísznek. Jó hozzá a párolt rizs, párolt gombaszeletekkel. Savanyuságnak a piros káposztasaláta illik hozzá a legjobban, de pld. ecetes almapaprika is jó hozzá. Tálaláskor a rizst nyomkodjuk bevizesített nagyobb csészébe és még melegen borítsuk a tányérra kis halmocskákban. | | | | |
|