Az aszpartam-(édes )mérgezésAz aszpartam történetét dr. Joseph Mercola, a világhírű egészségügyi weboldal, a www.mercola.com alapító orvosa írta meg „Édes csalás” című könyvében. Az aszpartamot 1965-ben fedezték fel, talán nem meglepő, ha azt mondom
– véletlenül. Gyomorfekély ellenes gyógyszert akartak kifejleszteni, és
lett belőle mesterséges édesítőszer. A gyártó cég 1973-ban kért
engedélyt a forgalmazásra, és több mint száz vizsgálatot nyújtott be
annak bizonyítására, hogy az aszpartam biztonságos. Bár korlátozott
alkalmazását engedélyezték, tudományos körökből oly heves ellenkezést
váltott ki, hogy újra vizsgálva a benyújtott adatokat, az FDA
történetében először bűnügyi nyomozást indítottak a gyártó cég ellen
azzal a gyanúval, hogy cég az aszpartám biztonságosságát hamis
adatokkal akarta igazolni. Csakhogy a szövetségi vizsgálatot vezető ügyész váratlanul lemondott,
és új állás után nézve, hirtelen az aszpartamot gyártó cégnél talált
egy éppen neki megfelelő, zsíros posztot. A vizsgálat elévülési okok
miatt meghiúsult. 1977-ben kiadták a Bressler-jelentést, amelyben dr.
Jerome Bressler súlyos kritikával illette a gyártó cég
adathamisításait, rámutatva, hogy a vizsgálatok valójában azt
bizonyítják: az aszpartam agydaganatot okoz. A gyártó cég belátta, hogy így nem fog sikerülni az engedélyeztetés.
Azt gondolnánk, hogy módosított az aszpartám összetételén, vagy új
vizsgálatokat rendelt el. Nem ez történt: új embereket szerződtetett, akik politikai befolyásuk révén az akkor elnökké beiktatott Ronald Reagenen keresztül elérték, hogy az FDA az aszpartám kérdésében új vizsgáló bizottságot hozzon létre. De még ez az új bizottság is leszavazta az engedélyezést, hát sebtiben még ezt a bizottságot is át kellett alakítani. Az engedélyezési eljárás tehát bohózattá, de a végeredmény a fogyasztókra nézve tragédiává vált. Az aszpartám története előrevetítette azt az új korszakot, amelyben az élelmiszer- és gyógyszer-engedélyezési eljárások többé már nem a fogyasztók, hanem a gyártók érdekeit szolgálják. De félre az összeesküvés elméletekkel: mi a baj az aszpartámmal? Mert ha semmi, akkor kit érdekel, milyen belharcok folynak valakiknek az érdekében valakik érdekével szemben? Az aszpartam-mérgezés a nyolcvanas évek óta jól őrzött titok! Számos kutatás és a tapasztalatok egyértelműen kimutatták mérgező és betegségeket előidéző hatását. Az aszpartam egy veszélyes adalékanyag, ami a testbe kerülve rákkeltőanyagokra bomlik és elmegy modernkori horrornak, amit odabent művel. Vajon miért nem lehetett hallani erről eddig? A diéta-ipar egy dollármilliárdos üzlet. Az ember azt gondolná,hogy a könyvek szerzői, vagy az élelmiszeripari cégek húzzák a nagy hasznot belőle. És nem. Persze nekik sem megy rosszul, de a játszma igazi nyertese a gyógyszeripar. Hogy hogy jön a gyógyszer az aszpartamhoz? Egyszerű. Egy gyógyszercég kutatója fedezte fel véletlenül az aszpartamot, egy fekély elleni szerrel való kísérletezés közben. A cég pedig a G.D. Searle, aki gyógyszergyártó létére képes volt 28 millió dolláros veszteséget elkönyvelni és többszáz, a gyógyszereik miatti káros mellékhatások ügyében indított pert elveszteni. Ugye, milyen megbízhatónak tűnnek? A Searle egyik leányvállalatát végül a Monsanto vásárolta meg és NutraSweet néven dobta piacra az édesítőszert. Izgalmuk érthető volt, hiszen ez a szer többszázszor édesebb a cukornál, fillérekbe kerül előállítani és a diéta-nemzet minden ilyenre vevő. A probléma ott kezdődött, hogy az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerellenőrző Hivatal, az FDA nem óhajtotta engedélyezni a felhasználását, lévén az anyag bizonyítottan rákkeltő és az idegeket is károsítja. Később valahogy eltűntek a vizsgálati dokumentumok, a kísérletekhez használt egerek nem voltak hozzáférhetőek boncolásra és a kormányhoz eljuttatott dokumentumokban már csak néhány homályos következtetés szerepelt. Ennyi elég is volt a frissen megválasztott Reagan elnöknek, aki beiktatása másnapján(!) leváltotta az FDA addig tiltakozó elnökét és Arthur Hayest ültette a helyébe, aki azonnal felülvizsgálta a "túl szigorú" megkötéseket és engedélyezte az aszpartam használatát a száraz élelmiszerekben. Az amerikai Élelmezési és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) 14 évig nem engedélyezte forgalomba hozni. Nem sokkal később elindult az a rémálom, ami a mai napig nem hajlandó alábbhagyni. 1992-re a Nutra-Sweetnek már engedélye volt az aszpartam üdítőitalokban és gyerekvitaminokban való felhasználására, szerződést kötöttek a Coca-Cola és a Pepsi céggel, mint a cégek kizárólagos aszpartam-ellátója és az FDA ekkor fogadta el a NutraSweet kérvényét az aszpartam nagy mennyiségű, szabad forgalomba hozataláról. Ekkoriban kezdődött, hogy emberek megmagyarázhatatlan betegségekkel, tünetekkel fordultak orvoshoz és a tudomány széttárta a karját: nem tudtak rájönni, mi okozza a bajt. Az aszpartam mellékhatásai lehetnek fokozatosak, vagy azonnali reakciók is. Dr. Lendon Smith amerikai orvos szerint rendkívül sok ember szenved az aszpartam káros mellékhatásaitól, de fogalmuk sincs, hogy a gyógyszerek, kezelések és gyógynövények miért nem enyhítik a tüneteiket. Az aszpartam a vérbe kerülve lebomlik, és így képes keresztülutazni az egész testen, és bármilyen szövetbe lerakódni. A ciklamáttal vagy a szacharinnal ellentétben az aszpartamot megemészti a szervezet. Elfogyasztása után a benne lévő metanol (faszesz) formaldehiddé, majd hangyasavvá változik. A formaldehid belégzése halálos, rákkeltő. És ez nem vicc. Az FDA-hoz mindössze néhány év alatt több, mint tízezer NutraSweettel kapcsolatos panaszbejelentés érkezett , amely az összes beérkező panasz 80 százalékát tette ki. Ennek ellenére az Élelmiszer-és Gyógyszerellenőrző Hivatal semmit nem tett annak érdekében, hogy tájékoztassa a közönséget, akik egyértelműnek gondolják azt, hogyha egy termék agyon van reklámozva, az csakis egészséges lehet. Az aszpartam-ellenesek elnöke szerint: "Az aszpartam az egyetlen olyan génmanipulált termék, amelyről tényleges bizonyítékaink, világos nyilvántartásaink és esettörténetek vannak, melyek azt bizonyítják, hogy tömegbetegségeket és halált okozhat". |