Miből készül az eperfagyi? - Jobb, ha nem tudja! Ne ámítsuk magunkat! Aki
reggelire "kakaóitalt" iszik, a laboratórium ízeit nyeli, aki eperjoghurtot
kanalaz, fűrészport fal, aki bolti citromlevet tesz a teába, az a penészgomba
"váladékát" kapja, bármennyire tiltakozik is. Az édeset idomított baktériumok
"köpik ki",a savanyú a mikroorganizmusok "izzadmánya".Érzékeinket
(észrevétlenül) manipulálja egy világhatalommá szerveződött maffia, az ízipar, s
laboratóriumokban előállított (titkos) aromákkal, ízfokozókkal megváltoztatja
ízlelésünket.Veszélyben az ízlés szabadsága, a kulináris önrendelkezés joga. Nem
azt esszük, amit enni vélünk. Mert semmi sem az, aminek látszik. Az eperaromát
egy Holzmindenben székelő német aromagyár állítja elő, ausztrál fűrészpor,
alkohol, víz és néhány titkos összetevő keverékéből. (A Föld teljes epertermése
az "eperből" készült fagylaltok, joghurtok, desszertek mennyiségének egy
százalékát sem fedezné!) Egy amerikai konszern baktériumból kávétejszínt és
krémsajtot varázsol, egy másik vörös áfonyából cseresznyét, ricinusolajból
őszibarack-aromát. Az Athlon nevű cég (nem vicc!) madártollból péksüteményt, a
General Foods vízből, fehérjéből és gyanús zsiradékból műszalonnát. A Procter
and Gamble nevű amerikai vállalat még a gyapotszálat (pamutot) is fogyaszthatóvá
teszi: a növény rostjaiból kenyeret sütnek. Az ízek e szép új világában a
menthenthiol nevű vegyület a grépfrút, az acetyl-pyrolin egyik változata a
ropogóskenyérhéj, a filberton a mogyoróíz illúziójáért felel.Mint a Mátrix című
filmben. Nem eperjoghurtot eszünk, hanem vizet mesterséges illúziókkal.
A szagok
és ízek e virtuális valóságában mára füstölt sonka és lazac sem eredeti:
napjainkban a húsgyárak"folyékony füstöt", azaz műfüstöt használnak, amiben
30-90 másodperc alatt meg lehet "füstölni" a terméket. Ráadásul a
vásárlókat mézédes hazugságokkal etetik, a "szuper egészséges"
joghurt ital egyszerre tartalmaz két (veszélyesnek tartott)
édesítőszert, aszpartámot és K-aceszulfámot is.
A csalafinta íztrükkök
aztán megteszik a magukét, aki gyerekkorától hozzászokott a víz-,
szén-dioxid-, karamell-, foszforsav-, citromsav-, nátriumbenzoát-,
koffeintartalmú italhoz (ez a kólák összetétele), annak az igazi bodzaszörp
ízetlen. Az élelmiszeripar tehát "maszkírozza" az ízeket, ha kell, korrigálja
és retusálja őket (mint Sztálin környezetét a korabeli fotókon), hozzászoktat
bennünket a kémiai édesítőszerek, ízfokozók, sűrítőanyagok ízéhez,
reklámokkal és aromákkal etet, ízfüggővé tesz.
Korunkban húszezer
élelmiszeradalékot forgalmaznak (köztük hétezer aromát). E titokzatos
porocskák és folyadékok nélkül, melyek összetevőit (üzleti titokra
hivatkozva) sokszor még az ételre allergiás gyerekek orvosainak sem árulják
el, az élelmiszer-ipari termékek többsége élvezhetetlen és eladhatatlan
lenne. Az íz az ételek lelke. Aki az ízeket befolyásolja, életünket
manipulálja. Ráadásul az nem csak ízlés dolga. Az íz legfontosabb
funkciója a táplálék ellenőrzése. Figyelmeztetés (lenne), hogy mit nem szabad
megenni. Ha becsapják ízlelésünket, elfeledtetik velünk az eredeti ízt,
akkor tényleg bármit lenyelünk.
A leves hazudik - írja magyarul újfent
megjelent nagyszerű pamfletjében Hans Ulrich Grimm (Kétezeregy Kiadó). De
nemcsak a K...rr és a Ma...i zacskós leves hazudik (a négy főre szóló adagban
mindössze két gramm szárított marhahús található), hanem szinte minden.
A kenyér, a virsli (de az nagyon), a csecsemőtápszer.
Érzékeinket manipulálják és átprogramozzák. Éppúgy, mint gondolatainkat.
Egész életünket. Tavaly az Egyesült Államokban az asztalra került
ételeknek már kilencvenhat(!) százaléka ipari termék volt.
A Fast Food
Nation (gyorsétterem-generáció) már nem ismeri az ételek eredeti összetevőit,
életében soha nem szagolt vargányát. "De hát végül is - mondja cinikusan az
egyik aromagyár mérnöke - az élvezet fantázia dolga."
Már akinek.
ismeretlen forrás
|