Leírás: Az Omega 3 zsírsavak az ún. esszenciális zsírok csoportjába tartoznak, amelyek a szervezet számára feltétlenül szükségesek, de csak kívülről vihetők be a táplálékkal, a szervezet maga nem képes az előállításukra.
Összetevők, kiszerelés: halolaj, zselatin, nedvesítőszer: glicerin, víz. D-alfa-tokoferol. Omega 3-6, E-vitaminnal, 1000 mg halolaj étrend-kiegészítő 30 db lágyzselatin kapszula Ajánlott napi fogyasztás: napi 1 db lágyzselatin kapszula
Természetes eredetű
Folyékony formában van belülről az olaj
Lágyzselatin kapszulában van az olaj
Nincs benne tartósítószer
10 kapszula van egy bliszterben, 30 kapszula van egy dobozban
A termék előnyei:
A piacon található hasonló termékekhez képest kedvező ár
Nem ragadnak össze a lágyzselatin kapszulák, mint ahogyan az néhány esetben a műanyag dobozban ömlesztett lágyzselatin kapszulákkal előfordul.
Amíg nem bont ki egy kapszulát a bliszterből, érintetlen marad, ezzel higiénikusabb használatot tesz lehetővé a bliszteres csomagolása révén.
Részletes összetevő táblázat: Analízis táblázat:
Ajánlott napi fogyasztási mennyiség:
|
RDA* % |
Vitamin: |
E-vitamin |
3 mg (4,5NE) |
25% |
Egyéb hatóanyagok: |
Halolaj |
997 mg |
|
ebből EPA |
179,46 mg |
- |
DHA |
119,64 mg |
- |
Linolsav |
115,30 mg |
- |
* RDA: felnőttek számára javasolt napi bevitel
Táplálkozási adatok: |
100 g |
1000 mg |
Energia |
2882,9 kJ |
28,829 kJ (6,988 kcal) |
Fehérje |
0,2 g |
0,002 g |
Szénhidrát |
17,9 g |
0,179 g |
ebből cukor |
0 g |
0 g |
Zsír |
69,6 g |
0,696 g |
ebből telítetlen zsírsavak |
0 g |
0 g |
Rost |
0 g |
0 g |
Nátrium |
0 g |
0 g |
** RDA: Felnőttek számára javasolt napi bevitel
Tudományos kutatások ezrei foglalkoznak az Omega 3 zsírsavak előnyös tulajdonságaival. A vizsgálatok eredményeként megállapították, hogy a halfogyasztásnak, illetve a nagyobb Omega 3 zsírsavbevitelnek szívvédő hatása van. Bár az 1930-as évektől ismert, hogy az omega-3 zsírsavak a normális növekedéshez és az egészséghez feltétlenül szükségesek, de ennek tudatos kihasználása csak az utóbbi pár évben nőtt meg jelentősen. A tradicionális termékekhez képest mint nagymértékben tisztított és jóval hatásosabb termékek, az omega-3 zsírsavak etil észterei jelentek meg, mint például az E-EPA vagy az E-EPA és E-DHA kombinációja. Az USA-ban ezek az új termékek csak receptre, míg az EU egyes országaiban étrend kiegészítőként kaphatók.
A hosszú szénláncú omega-3 zsírsavak – DHA és EPA – jótékony hatásai közül a legismertebb a szív- és érrendszerre gyakorolt hatás, melyet az 1970-es években ismertek fel a kutatók a grönlandi eszkimók tanulmányozásakor. Az eszkimók nagyon sok, tengeri állatokból származó zsiradékot fogyasztanak, de ennek ellenére gyakorlatilag ismeretlen körükben a kardiovaszkuláris megbetegedés. Az ezekben a zsírokban nagy mennyiségben előforduló omega-3 zsírsavak csökkentik a triglicerid szintet, a pulzus számot, a vérnyomást és az érelmeszesedést. Az Omega 3 csökkenti a koleszterinszintet, de elsősorban nem ezért véd a szívbetegség ellen. Folyósítja a vért, megakadályozza a vérrögképződést, jelentősen csökkenti a vér trigliceridszintjét, s vizsgálatok szerint drámaian csökkenti a szívritmuszavarok számát. És ne felejtsük el, hogy a szívhalálok jó része, különösen fiatal korban, nem vérrög okozta infarktus, hanem szívritmuszavar következménye. Az Omega 3 zsírsavakból képződő bioaktív anyagok gyulladáscsökkentő, valamint az érhártyát védő hatásúak. Mérséklik az étkezést követő vérzsír-szintemelkedést is. Ezenkívül számos esetben is érezhető és mérhető az Omega 3 fogyasztás jótékony hatása. Amerikai kutatók szerint a halolajban található Omega 3 zsírsavak védenek a retina elfajulásával járó szembetegségekkel szemben, például a fejlett nyugati országok idős lakóinál a vakság vezető okának számító időskori makula - degenerációtól is. A legszéleskörűbben elérhető EPA és DHA források a különböző hidegvízi halfajták: a lazac, a hering, a makréla, a szardella és a szardínia. Az ezekből a halakból származó olaj körülbelül kétszer annyi n-3, mint n-6 zsírsavat tartalmaz. Más halak, például a tonhal szintén tartalmaznak n-3 zsírsavakat, de kisebb arányban. Bár a halak értékes forrásai az n-3 zsírsavaknak, azt nem maguk állítják elő, hanem a táplálékukul szolgáló algákból vagy planktonokból nyerik.
Kutatók feltételezik, hogy a depresszió tulajdonképpen az Omega 3 hiány miatt rosszul funkcionáló agy működészavara. Nemzetközi statisztikákkal bizonyított, hogy az egyes nemzetek depressziógyakorisága szoros összefüggést mutat az Omega 3 hiányos táplálkozással. Magyarán: minél több halat vagy Omega 3-at fogyasztanak egy országban, mint pl. Japánban, annál ritkább a depresszió. Más országokban viszont, így hazánkban is, ahol alacsony a halfogyasztás, a depresszió diagnózisok száma nagy. Omega 3 hiányt írtak le hiperaktivitásban, skizofréniában, multiplex sclerózisban, és számos, korunkban felszaporodó testi betegségben, mint a szív- és érrendszeri megbetegedésekben, allergiában és asztmában, autoimmun betegségekben vagy a prosztatarákban. Az Omega 3 zsírsavak szükségesek az idegrendszer megfelelő fejlődéséhez és az immunrendszer optimális működéséhez is. Kutatók egybehangzó véleménye az, hogy a halfogyasztás, de legalább az Omega 3 fogyasztásának növelése jelentős előrelépés volna a depresszió és egyéb civilizációs betegségek elleni küzdelemben.
A krónikus megbetegedések hosszú lappangás után jelentkeznek. Az étrendi változtatás elengedhetetlen, mert egészséges táplálkozással növelhető a betegségmentes életévek száma. Az Omega 3 sem gyógyít, hanem megszünteti az Omega 3 hiányát, hozzájárul az egészséges élethez.
|