A spárga (Asparagus officinalis) évelő növényünk, főként a tavaszi és a
nyári szezonban kapható, de ilyenkor ajánlott a lehető legtöbbet
megenni belőle.
Az alakjukra vigyázók, de még a fogyókúrázók is
lelkiismeret furdalás nélkül fogyaszthatják, mivel kalóriatartalma
elenyésző (1 kg spárgában alig van 200 kalória), ráadásul vitamin,
nyomelem, ásványi anyag és rosttartalma is rendkívül magas.
A spárgacsúcs a legértékesebb, ide összpontosul a
legtöbb vitamin és ásványi anyag.
Miért egészséges a spárga?
A szakirodalom annyi kedvező tulajdonságát ismerteti, hogy mindet
képtelenség felsorolni. De az bizonyos, hogy a szervezet számára az
egyik leghasznosabb zöldségféle. Nagyon alacsony a kalóriatartalma,
viszont sok benne a vas, kalcium, foszfor, nátrium és kálium.
Nyomelemekben és vitaminokban gazdag. Helyreállítja a vér sav-lúg
egyensúlyát, jótékony hatással bír a belső elválasztású mirigyekre, a
szívműködésre, méregteleníti a májat, vesetisztító, csökkenti a
reumatikus fájdalmakat, s miután vértisztító hatású, a pattanásos bőr
kiváló ellenszere is.
A Spárga a tavaszi szezon királya. A 17. század, XIV. Lajos király uralkodása óta ez a “királyok zöldsége, a zöldségek királya”
A spárga
-latin nevén Asparagus Officinális- egyike a legértékesebb zöldségféléinknek.
Étkezésre a földalatti megvastagodott csíraszerű hajtásait használjuk,
innen eredhet egy kevésbé ismert magyar neve, a csirág is. Népiesen
nyúlárnyéknak is hívják a kihajtott zöld lombozata alatt megbúvó vadnyulak
miatt.
Hozzánk a mediterrán kertkultúrából került át. Az Ázsiából elterjedt
és mára a világon mindenütt termesztett növényt spárgafű néven 1525-ben
írták le először. Sokan nem ismerikélettani előnyeit, pedig az ősi kínaiak köhögés elleni szerként,
az egyiptomiak májbetegségekre, a görögök veseműködést serkentő hatása
miatt fogyasztották.
Lippai János 1666-ban a „Posoni kert” című művében
írja: A spárga kiűzi a vizeletet, gyökerét a fájós fogra teszik, borban
kifőzve gyökerét csökkenti a vesekövet, és a méhek nem csípik azt, aki
megtört szárított spárgával kevert olajjal keni magát. Az irodalomban
afrodiziákumnak tartják már csak alakjánál fogva is. A néphit szerint
aki sok spárgát fogyaszt annak sok a szeretője. Állítólag szexuális
serkentő hatásairól olvashatunk- a szeretkezés titkairól szóló indiai
művekben.
14. Lajos, a Napkirály sem véletlenül adományozott nemesi címet
és birtokot kertészének Qivntinie-nek, aki képes volt egész évben folyamatosan
ellátni spárgával a királyt.
A spárganövény emészthető rosttartalma,
ásványianyag (kalcium, kálium, cink, foszfor, vas, fluor, szilicium,
molibdén és egyéb nyomelemek, valamint vitamintartalma jelentős.
Többek
között, E, B1, B2, B6, C, A, K vitamin, niacin, folsav és pantoténsav
található benne.
Jótékony hatású a hasnyálmirigyre, prosztatára, szívre,
májra, lépre, tüdőre sőt vértisztító és pattanásos bőrre is előnyös.
Erősíti a nyálkahártyát, fiatalítja a sejteket (bőrt, hajat, kötőszöveteket)
fokozza a libidót, aktivizálja a boldogsághormont, fokozza a vérképzést,
erősíti az immunrendszert, javítja a látást, megelőzi a különböző gyulladásokat
és a bélrenyheséget. Enyhe hashajtónak is ajánlják, továbbá reumatikus
fájdalmakban vagy köszvényben szenvedők – részére tanácsos étrendbe
állítani. Ennyi gyógyhatás hallatán érdemes éjjel-nappal spárgát enni,
ami nem is butaság hiszen nagyon finom ételeket lehet belőle készíteni.
"Spárga a rák ellen" cikk, kiadva Cancer News
Journal,1979. decemberi számában.
"Egy biokémikus vagyok, aki specializálodott az egészséges táplálkozásra az elmúlt 50 év során..
Néhány évvel ezelött hallottam Richard R. Vensal, D.D.S. felfedezésérõl a spárga gyógyító hatásáról. Azóta foglalkozom ezzel a témával. Összegyüjtöttünk számos kedvezõ történetet és most közreadunk belöle néhányat: 1. eset: Egy férfi reménytelen Hodgkin-szindróma betegségben szenvedett (nyirokmirigy rák) és teljesen legyengült. Egy év folyamatos spárga terápia után a doktorok nem találtak nála semmilyen rákra utaló jelet, valamint visszanyerte teljes fizikai erejét is. 2. eset: Egy sikeres, 68 éves üzletember húgyhólyag ráktól szenvedett 16 éven keresztül. Több éves gyógyszeres és sugár kezelés is eredménytelennek bizonyult, mikor elkezdte a spárga kúrát. 3 hónap után a vizsgálatok nem találtak nála rákos daganatot és a veséi is normálisan müködtek. 3. eset: Egy férfi, akinek tüdõrákja volt és 1971 március 5.-én mütõasztalra került. A mütétre nem került sor, mert az orvosok úgy találták, hogy nagyon szétterjedt a rák és reménytelen a gyógyulás. A férfi április 5.-én hallott a spárga kúráról és azonnal elkezdte alkalmazni. Augusztusra a röntgenképen semmi nyoma nem volt a rákos megbetegedésnek. 4. eset: Egy asszony évek óta bõrrákban szenvedett. Többféle bõrrákot is diagnosztizáltak nála. 3 hónapos spárga kúra után a bõrgyógyász specialista azt mondta, hogy a bõre teljesen rendbejött. Ez az asszony beszámolt arról is, hogy a spárga kúra meggyógyította a vesebetegségét is, ami 1949-ben kezdödött. 10 alkalommal esett át vesekõ eltávolításon, levolt százalékolva a veséje állapota miatt. A spárga kúrának túlajdonítja a veséje gyógyúlását is.
Nem voltam meglepve az eredménytõl, mert már 1854-ben a Pennsylvania-i Egyetem professzora is beszámolt a spárga népszerü használatáról a vesekövek gyógyításában a 'The elements of materia medica' cikkében. Megjegyzendõ, hogy 1739-re utal, amikor már foglalkoztak a spárga vesekõ elhajtó hatásával.
Nekünk lenne még néhány történetünk, de az orvostudományi szervezet akadályozza az esetekhez való hozzájutást. Ezennel felkérem az olvasótábort, hogy tovább népszerüsítse a jó hírt és segítsen minket hozzá, hogy további nagyszámú esetrõl kapjunk információt, melyekkel sikerül meggyözni a kételkedõ egészségügyi szervezeteket a természetes orvoslásrõl.
A kezeléshez a spárgát megfőzzük (használhatunk konzerv spárgát is, épp olyan jó, mint a friss). A konzerv típusok közül a Giant és a Stokely márkát javaslom, ezek nem tartalmaznak káros mellékanyagokat.
A megfözött spárgát turmixoljuk össze pépes állagúra és tegyük be a hütõszekrénybe. Alkalmazás: 4 evõkanállal enni belöle reggel és 4 evõkanállal este. A beteg érzékeli a gyógyító hatást már 2-4 hét elteltével. Lehet hígítani vízzel és fogyasztani hideg vagy meleg italként egyaránt. Az ajánlott mennyiség a kapott visszajelzéseken alapszik, de nagyobb mennyiség fogyasztása sem káros, esetleg jótékony hatású bizonyos esetekben.
Mint biokémikus megvagyok gyõzõdve a régi mondás igazáról, "ami a gyógyításra jó, az a megelõzést is elõsegíti." E teoria alapján a feleségemmel közös egyetértésben használjuk a spárga pürét, mint italt az étkezéseink kíséröjeként. Mi 2 evõkanányit higgitunk vizben az ízlésünknek megfelelöen. Én forrón iszom, míg a feleségem hidegen fogyasztja. Mióta ezt iszogatjuk a redszeresen végzett vérképvizsgálatok eredménye is javult, jó egészségnek örvendünk.
Mint biokémikus széleskörü tanulmányokat folytatok a rákbetegségek különböző fajtáinak a gyógyítását illetöen. Az eredmények alapján megvagyok győződve róla, hogy a spárga megállja helyét a rákbetegségek gyógyításában.
A spárga tartalmaz egy bizonyos fehérjét, melyet "histones"-nek hívnak és aktiv szerepe van abba, hogy megakadalyozza a sejtek növekedését. Ez ókból hiszem azt, hogy a spárga birtokol olyan anyagot, mely normalizálja a sejtek növekedését. Ezek a tulajdonságok szerepet játszanak a rákbetegség legyõzésében és az egész testre üdítõleg hatnak.
Az FDA nem akadályozhatja a használata elterjedését. A US National Cancer Institute (US Nemzeti Rákbetegek Intézménye) általi jelentésben az áll, hogy a spárga a legmagasabban tesztelt növény, mely tartalmaz glutathione-t. Ezáltal sikeresen használható a rákbetegségek gyógyításában."