Az articsóka(Cynara cardunculus vagy Cynarae scolymus) Észak-Afrikában őshonos fészkesvirágú zöldség- és gyógynövény, Európában termesztik. A görögök óta népszerű zöldségféle. Magyarországon sokáig dísznövényként tartották.
Olaszparajként is szokták emlegetni, a fészkesvirágzatúak csoportjába
tartozik, és a Földközi-tenger mellékében honos. Magyarországon dísznövényként
is szokták termeszteni.
Nemcsak gyógyászati célokra használják, hanem fűszerként is.
Hatóanyag: klorogénsav, cinarin, flavonoidok, szeszkviterpén laktonok.
Emésztési panaszok, étvágytalanság, májbántalmak, epebántalmak esetén
javasolják. Védi a májat.
Magas termetű, évelő növény. Zöldeskék, osztott, hosszú leveleinek fonákja fehéres színű. Ránézésre rokonaihoz, a bogáncsfélékhez és a szamárkenyérhez hasonlóan veszedelmesen szúrósnak tűnik, filces-szőrös levelei azonban puhák, kellemes tapintásúak.Többnyire csak a vetése utáni második évben kezd virítani, és 3-4 éven át ad jó termést. A bogáncséhoz
hasonló, bíborszínű, majd ökölnyire megnövő virágai a nyár végén
jelennek meg az elhúsosodott virágtengelyeken. A húsos csészeleveleket
még bimbós állapotban szedik, és blansírozás, párolás, sütés, marinálás és egyéb műveletek után eszik.
Az olasz és francia éttermekből nem hiányozhat. A bimbók vastag
sziromleveleit zöldségként fogyasztják. Ha vásárlunk, a kisebb bimbókat
válasszuk! Készíthetünk belőle előételt fűszeres mártással, vagy
megtölthetjük húsfélével.
Markáns íze miatt nem kell fűszerezni, elég,
ha citromlével locsoljuk meg.
Az antik világban drága ínyencségnek számított: nem annyira íze,
mint inkább vélt afrodiziákus hatása miatt. Ezt ugyan nem sikerült
tudományosan igazolni, de az articsóka a mediterrán konyha jóvoltából
igen elterjedt.
Az articsóka levelét (cynarae folium) a népi gyógyászatban és a gyógyszergyártásban
is felhasználják: serkenti a máj szöveteinek regenerálódását, epehajtó,
csökkenti a koleszterinszintet, segíti az emésztést. Hatóanyagai: cinarin, szeszkviterpén-laktonok, alkaloidok, flavonoidok (szkolimozid), inulin, aromaanyagok, keserűanyagok. Ajánlják a vérnyomás és az érelmeszesedés csökkentésére, továbbá cukorbetegség, vese- és hólyagbántalmak ellen is. Gyökerének antibiotikus hatást is tulajdonítanak.
Nyers fogyasztásra és különböző módon elkészítve érdekes, kellemes ízű. Beltartalmi, biológiai értéke igen jelentős.
A virágkezdemény 3% fehérjét, 14% cukrot, 18-20% szárazanyagot tartalmaz.
A-, B1- B2-, C-vitaminban, ásványi anyagokban (Ca, P és Fe) is gazdag.